Úvod » moštování ovoce
Moštování ovoce
POZOR - OD 26.8.2024 do 31.10.2024 ZAHAJÍME OPĚT MOŠTOVÁNÍ OVOCE
Pondělí - od 9hod do 17hod
Středa - od 9hod do 16hod
Pátek - od 9hod do 15hod
31.10.2024 - ukončena sezoma moštování
Služby pěstitelům - moštování:
Zákazník si dodá ovoce a je přítomen celému procesu moštování. Ovoce - jablka by neměla být přezrála, nahnilá, nebo znečištěná. Na hotový mošt budete si pěstitel přiveze vlastní nádoby, nebo mu prodáme nové 5-ti litrové PET lahve. Výtěžnost je předběžně cca 60-70 % dle kvality ovoce. Výlisky z moštování lze zanechat u nás a my je zlikvidujeme.
K moštování je k dispozici:
Drtič ovoce horizontální a hydro-pneumatický lis s kapacitou cca 400 kg/ hodinu.
Doporučené uchování a zpracování moštu:
Čerstvý mošt vydrží v chladu 3-4 dny při cca teplotě 7º C . Trvanlivost lze prodloužit:
- zmrazením – v PET lahvích o objemu dle vašeho zvážení – doporučujeme 1.5 litru
mošt je po rozmražení jako čerstvý
- pasterizací – ( tzv. „zavařením „) mošt zahřejete na cca 79º C po dobu 15-20 minut, po té za tepla přelijete do PET láhví. Láhev je potřeba naplnit až po okraj tak, aby nebyl v láhvi žádný vzduch a lahev uzavřít. Trvanlivost je závislá na čistotě lahví, přefiltrování ovocné šťávy……. Optimální uskladnění je v chladném prostoru ( sklepu ).